неделя, 25 юни 2017 г.

Тиквички с ориз и домати на фурна


Много вкусно ястие, което поднесено изстинало е подходящо за сегашните горещини. Бързо се приготвя, а доматите му придават една приятна лека кисела нотка, която много добре се допълва с останалите продукти.

Продукти
1 кг тиквички
3-4 глави кромид лук
0,5 ч.ч. олио
0,5 ч.ч.  ориз
2-3 бр. домати
1,5  ч.ч. доматен сок (може пасирани пресни домати или от консерва)
сол
копър (магданоз)
по желание - черен пипер

Приготвяне
Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на кръгчета.
В част от олиото се задушава до златисто ситно нарязания лук, а след това се прибавят обелените и ситно нарязани домати.
След задушаването на доматите се прибавят оризът заедно с част от ситно нарязан  копър (магданоз) и по желание - черен пипер.
Сместа се посолява на вкус, разбърква се и се изсипва в тавичка.
Отгоре се нареждат керемидообразно кръгчетата тиквички.
Полива се с доматения сок и останалата част от олиото. Течността трябва почти да покрие тиквичките. Ако е необходимо се добавя малко леко подсолена вода.
Пече се до зачервяване – първоначално на 200 градуса С, докато заври течността, след което се намалява на 180 градуса С.

Ястието се поднася студено, поръсено със ситно нарязан копър.

При използване на материали от блога, моля посочете линк към съответната публикация!

6 коментара:

  1. Много апетитна снимка, Тили!
    И чудесна идея :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Спорна нова седмица!

      Изтриване
  2. Тили,
    правя тиквичките с ориз по различен начин.Твоята идея изглежда чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, има различни начини. Аз също правя, като най-често е с бял ориз, без домати (заради дъщерята, че тя не обича съчетанието ориз-домати). Този път реших да разнообразя. :)
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Обичам тиквички с ориз, но наскоро хапнах в близкото до работата заведение и бяха ужасни, ориза беше бланширан и стоеше на зрънца, никакъв вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, просто не е бил сготвен добре. Аз най-често използвам бланширан ориз, точно заради това, че вкъщи не обичаме скашкан ориз, а да стои на зърна. Но при всички случай е много добре сварен. :)
      Хубав ден!

      Изтриване